Extraquè?

Avui toca xapa. Un cop retrobat l’horari habitual d’infants i Mestres a les escoles seria potser hora d’analitzar com ha anat aquest setembre d’horari intensiu. Espero aquí les vostres impressions i reaccions per fer-me una idea més completa, però de moment us volia comentar com ho he vist jo a través dels comentaris que he pogut fer amb mestres, alumnes i famílies.

La meva conclusió és que aquest horari no ha suposat cap millora respecte de l’habitual a excepció de la que han percebut alguns mestres de poder marxar a les 3 i tenir la tarda més lliure, però tenint present que altres han patit el fet d’haver d’arribar a casa prop de les quatre sense haver dinat.

Per les famílies en el fons era el mateix horari, però sense entendre gaire què feien els seus fills des de l’hora de dinar fins a la sortida.

Els nens tampoc han tingut clar perquè havien de seguir més estona a l’escola sense cap objectiu gaire clar a banda d’esperar que els seus familiars poguessin venir a recollir-los. Tot i això, a alguns ja els hi ha estat bé estar al pati jugant a futbol o a qualsevol altra cosa. Lamentablement la situació no donava per a que tots tinguessin l’oportunitat de fer el que volien. Una monitora de lleure ho explicava molt clarament. Una cosa és organitzar extraescolars per un nombre reduït de nens i l’altra és fer-ho per a tots els de l’escola. No hi ha espais, ni materials, ni projecte. A banda que laboralment és un cagarro.

Cal sumar que les primeres setmanes la calor va ser insuportable, concretament a alguns patis sense prou ombra per a tants infants en aquelles pistes de ciment.

Que no significaria cap millora pels aprenentatges, que no facilitaria la socialització ni les oportunitats per a infants que per falta de recursos no poden fer habitualment extraescolars, que no facilitaria la tasca de mestres i educadors i que no milloraria la conciliació laboral a les famílies (que no és objectiu de l’escola!!) ja se sabia abans de fer-ho. Podeu recuperar a les xarxes socials la quantitat de gent que ja avisava d’això. Es va avisar que no seria educació 360 ni extraescolars ni millor aprenentatge, que seria guarderia. Llavors per quin motiu s’ha fet?

  • No sé com ho veieu, però a mi em sembla un pegat improvisat conseqüència de voler avançar l’inici de curs 5 dies. Possible raonament en algun despatx del Departament:
  • Que els nens no tinguin tantes vacances, això si que seria una campanada
  • Però els mestres no voldran començar abans. Que ens munten un pollastre!
  • Ells igualment comencen a treballar l’1.
  • Però no amb hores lectives. Serien 25 hores lectives més
  • Mmmm. Doncs fem intensiva tot el setembre i compensem aquestes hores. Així ja només són 20 hores més de la primera setmana que gairebé es recuperen en les tres setmanes següents. I fotem algun dia més de lliure disposició i ja ho tenim!
  • Una setmana blanca!
  • No, calla, que la lies com el Maragall
  • Vinga a tope.
  • Ei, que ara són les famílies que ens munten el pollastre, tot el setembre els nens plegant a la 1. Gairebé es mengen al conseller.
  • Mmmm. Extraescolars, educació 360, aprenentatge fora de les aules, monitors…
  • Però això és pasta.
  • Alguna partida tindrem. Què vols que tirem enrere amb això de començar abans? Rectificar? Que sembli que no ho teníem ben pensat? Tot estava pensat…

És ficció, evidentment, ni que jo hagi pogut escoltar algun cop alguna conversa d’aquestes característiques.

Cal dir que a moltes escoles els diners rebuts per pagar el monitoratge d’aquests dies superen la quantitat econòmica rebuda per al funcionament ordinari del centre per TOTELCURS! Que ja sabem tots que gran part de les activitats que es desenvolupen a les escoles les paguem les famílies i en alguns casos els ajuntaments amb subvencions o beques per alumnes amb situació econòmica delicada.

És a dir, ni més aprenentatges, ni millor socialització, ni equitat (pasta per a tothom igual) i a més amb malbaratament de recursos públics i tot per quin motiu: algú va pensar que era “SUPAH IMPORTAN” que els nens tinguessin 5 dies menys de vacances, de desconnexió amb l’escola. Quedarem SUPAHBÉ, equitat, conciliació,…

Però per quin motiu era tan important? Hi ha mestres que diuen que és una despesa i uns desastres destinats només a consolidar l’inici el dia 5 i que en propers cursos es farà amb horari normal. No ho sé, la veritat, no estic segur que hi hagi previsió a tant llarg termini, lamentablement. De fet, no tinc clar que el govern arribi a la setmana vinent i això amb tot de persones nomenades en els seus càrrecs a Educació fa escassament un mes i un currículum publicat qual el curs de l’inici de la seva implementació ja havia començat (quina poca serietat, quin missatge nefast s’envia a la comunitat que en realitat el currículum és burocràcia innecessària pel que fem a les classes)

Tinc clar que hi ha infants als que perjudica de forma important un període tan gran de desconnexió amb l’escola per les poques oportunitats que les seves famílies poden oferir-los i no tinc elaborada quina hauria de ser la solució, però crec que castigar a tots els nens a estar una hora cada dia a l’escola sense fer res ben pensat i a les escoles a perdre uns dies de preparació importants no era una bona solució.

No sé si destinar els recursos econòmics a oferir unes activitats extraescolars de qualitat a aquells infants que més ho necessiten abans de començar l’escola hauria estat una bona opció i segur que vosaltres heu pensat en altres, però el que s’ha fet no ho veig. Parlo com a pare, com a mestre i com a formador de mestres i assessor d’escoles. No ho veig des de cap punt de vista.

No m’he entretingut en explicar que crec que començar el curs amb infants donant als mestres només 2 dies per aterrar als centres té unes conseqüències, derivades de la improvisació, les presses, la poca planificació, reflexió i consens, difícils de mesurar en el seu impacte sobre els infants, tot i que a mi em sembla evident que no empenyen cap a una millora dels aprenentatges, però aquest és segur tema per a un altre post…

1 thoughts on “Extraquè?

Add yours

Deixa un comentari

Bloc a WordPress.com.

Up ↑